|
|
Egyházi protokoll és
liturgia |
|
|
|
|
Étkezési szokások |
|
|
|
|
|
|
|
Zsidó felekezet |
|
|
|
Mint a zsidó vallás
törvényei általában, szintén bibliai és rabbinikus törvények,
melyek elsősorban meghatározzák a tiltott ételeket.
Étkezések előtt mindenkor kötelező a kézmosás és az ezzel kapcsolatos
áldás (bronho) elmondása. A kéz leöblítése sok esetben vallásos
funkció. Az erre vonatkozó előírásokat sok évszázad óta olyan
szigorúan követi a zsidóság, hogy szinte népszokássá vált. Kötelező
a kézmosás az étkezés előtt, kenyér vagy kenyérféle fogyasztása
előtt, étkezés után, asztali áldás elmondása előtt is. Zsidó
ember ugyancsak áldást mond minden étel és ital fogyasztása
előtt, valamint az étkezés befejezésekor.
A vallásos zsidó emberek kóser ételt fogyasztanak, ami többek
között azt jelenti, hogy húsfélét csak vágott patájú és kérődző
állat húsából, illetve szárnyast is ehetnek. A megengedett húsételeket
megfelelő előírás szerint kisózás és öblítés útján kell vérteleníteni,
minthogy a vér mindenféle élet alapvető lényege. Disznóhúst
egyáltalán nem ehetnek. Mind a vágott patájú és kérődző állat
mind pedig a baromfi csak zsidó rítus szerint, az erre a célra
kiképzett metsző által vágottan ehető.
A hús- és tejterméket nem szabad összekeverni, és egymás után
enni. Tejtermék után húst félóra elteltével lehet fogyasztani.
A zsidó háztartásokban külön kell tárolni a húsos edényeket,
és külön a tejeseket.
Vallásos zsidó vendégünket mindig kérdezzük meg előre, ragaszkodik-e
a kóser étkezéshez, mert akkor étkezésükről külön kell gondoskodnunk.
Sokszor előfordul, hogy vallásos vendégünk van, ilyenkor gondoskodni
kell a vendéglátásnál ebéd, vacsora szállításáról. Díszebédnél,
díszvacsoránál különös gonddal kell odafigyelni, hiszen ha menüsort
választunk a vendégnek is a menüsorhoz illő kóser ételről illik
gondoskodni. Budapesten van kóser étterem, onnan lehet szállíttatni
mind az ételt, az italt, és a hozzá tartozó szervizt is, hiszen
a vendég a saját kezűleg kicsomagolt szervizzel, a saját maga
által kibontott italokat (vagy közvetlen előtte kibontott) fogyasztja
el.
Menüsor összeállításnál törekedni kell a hasonló ételek összeállítására,
ha lehetőség van rá esetleg színben is harmonizáljanak az ételek
italok.
Állófogadás esetén külön asztalnál terítenek, természetesen
kóser szokás szerint elkészített hidegtálak, meleg ételek és
italok és szerviz felhasználásával. |
|
|
|
<<
vissza |