Egyházi protokoll és liturgia
Étkezési szokások
 
  Zsidó felekezet
  Mint a zsidó vallás törvényei általában, szintén bibliai és rabbinikus törvények, melyek elsősorban meghatározzák a tiltott ételeket.
Étkezések előtt mindenkor kötelező a kézmosás és az ezzel kapcsolatos áldás (bronho) elmondása. A kéz leöblítése sok esetben vallásos funkció. Az erre vonatkozó előírásokat sok évszázad óta olyan szigorúan követi a zsidóság, hogy szinte népszokássá vált. Kötelező a kézmosás az étkezés előtt, kenyér vagy kenyérféle fogyasztása előtt, étkezés után, asztali áldás elmondása előtt is. Zsidó ember ugyancsak áldást mond minden étel és ital fogyasztása előtt, valamint az étkezés befejezésekor.
A vallásos zsidó emberek kóser ételt fogyasztanak, ami többek között azt jelenti, hogy húsfélét csak vágott patájú és kérődző állat húsából, illetve szárnyast is ehetnek. A megengedett húsételeket megfelelő előírás szerint kisózás és öblítés útján kell vérteleníteni, minthogy a vér mindenféle élet alapvető lényege. Disznóhúst egyáltalán nem ehetnek. Mind a vágott patájú és kérődző állat mind pedig a baromfi csak zsidó rítus szerint, az erre a célra kiképzett metsző által vágottan ehető.

A hús- és tejterméket nem szabad összekeverni, és egymás után enni. Tejtermék után húst félóra elteltével lehet fogyasztani. A zsidó háztartásokban külön kell tárolni a húsos edényeket, és külön a tejeseket.
Vallásos zsidó vendégünket mindig kérdezzük meg előre, ragaszkodik-e a kóser étkezéshez, mert akkor étkezésükről külön kell gondoskodnunk.

Sokszor előfordul, hogy vallásos vendégünk van, ilyenkor gondoskodni kell a vendéglátásnál ebéd, vacsora szállításáról. Díszebédnél, díszvacsoránál különös gonddal kell odafigyelni, hiszen ha menüsort választunk a vendégnek is a menüsorhoz illő kóser ételről illik gondoskodni. Budapesten van kóser étterem, onnan lehet szállíttatni mind az ételt, az italt, és a hozzá tartozó szervizt is, hiszen a vendég a saját kezűleg kicsomagolt szervizzel, a saját maga által kibontott italokat (vagy közvetlen előtte kibontott) fogyasztja el.
Menüsor összeállításnál törekedni kell a hasonló ételek összeállítására, ha lehetőség van rá esetleg színben is harmonizáljanak az ételek italok.
Állófogadás esetén külön asztalnál terítenek, természetesen kóser szokás szerint elkészített hidegtálak, meleg ételek és italok és szerviz felhasználásával.
  << vissza